2013-01-16

Salpeter... ett rörigt ämne

I en längre tråd på nätet gällande salpeter så började jag gräva lite i den info jag kunde hitta kring salpeter.

Många (en hel del i alla fall) chiliodlare använder sig av en salpeterlösning för att underlätta groningen av frön som tar lite längre tid på sig att gro. Det man gör är att man blötlägger sina frön i några timmar i den salpeterlösningen man har gjort. Jag låter mina frön ligga i lösningen i ca. 4 timmar och jag har en lösning med 1,5 g salpeter till 1,5 dl vatten, att tillägga är att jag använder mig av salpeter köpt i vanlig livsmedelsbutik (finns på kryddavdelningen).

Vad är det man gör!? Förenklat så simulerar man att fröet passerar en fågels matsmältningssytem. Fåglar känner inte "Hettan" i munnen från capsaicinet som finns i chili, vilket gör att de äter frukterna/fröna och på så sätt senare sprider fröna. Om man läser "Seed starting guide" på thechiliman.org så refererar de det hela till "Chemical scarification" och det syftar till att mjuka upp fröets skal och även stimulera groning, de tar inte upp salpeter utan de använder sig av en metod baserat på te (de nämner även en metod med duvbajs...).

Patrik som har chilepeppar.blogspot.se nämner i ett inlägg från 2011 tre fördelar med att blötlägga fröna i salpeterlösning:
"1. Fröerna gror bättre
 2. Mögel dör vilket gör att fröet bättre klarar en lång groningsprocess utan mögla så lätt.
 3 Virusrensning. Dock långt från 100 %-igt. USDA rekomenderar en stark dos Natriumfosfat mot svåra virus men inte ens det är säkert!"
(http://chilepeppar.blogspot.se/2011/12/forgro-med-salpeter.html , 2011-12-11)

Förra året så hade jag svårt att gro ett gäng frön som ruttnade efter att ha legat för länge i jorden utan att gro och jag provade då att blötlägga dessa i salpeterlösning för att få dem att klara en längre groperiod och det fungerade.

På nätet finns det salpeter att köpa och det går att köpa salpeter i livsmedelsbutiken. Vissa använder sig av det ena och andra av det andra. Det dyker upp två olika typer av salpeter, Natriumnitrat (E251), (NaNO3) och Kaliumnitrat (E252), (KNO3). Min teori är att det man vill åt är nitratet och dess effekt på fröna och efter att   ha diskuterat det med en bekant som är kemist så kunde vi konstatera att det inte spelade någon större roll vilket salpeter man använde. Detta då man tog, något av de två salterna (ja, de är salter) och löste det i vatten så att det löstes i sina delar så får man fram det man är intresserad av i lösningen.

Läser man Tidskriften Odlaren (Nr. 5 1987 (ISSN 0349-7305) (http://www.vaxteko.nu/html/sll/forb_org_biol_odl/odlaren/ODN87-5/ODN87-5D.HTM)) så får man reda på att en låg till måttlig halt nitrat vi såning har en dvalbrytande effekt på fröet och nitrat skulle därmed kunna stimulera ett frö till att gro. Dock kan man även tolka att för höga halter av nitrat kan verka groningshämmande på fröet.

Summerar man det hela så skulle jag säga att det finns fördelar med att blötlägga sina chilifrön i salpeterlösning innan man sår dem och då framför allt chilifrön som behöver en längre groperiod.

Finner någon något som är fel eller konstigt så nämn det i kommentarerna så att jag kan korrigera detta.

Kommer kanske att uppdatera med flera poster om jag kommer över mer info i ämnet. Insåg när jag googlade runt att det fanns en hel del vetenskapliga artiklar rörande "nitrate effect on seed germination" och "birds effect on chilli seed germination" som verkade intressanta.

2013-01-14

Startat säsong 2013!!!

Har idag sått fröna till 2013 års säsong.

Gjorde i ordning salpeterbad till fröna. Löste 1,5 g salpeter i 1,5 dl vatten och lät fröna bada i detta i ca. 4 timmar.

Det som är satt är:
Rocoto red (C. Pubesens)
CAP 1478 (C. Praetermissum)
PI 433414 (C. Chacoense)
CAP 220 (C. Baccatum)
Ulupica large (C. Cardenasii var. Pendulum)
C. Rhomboideum
C. Lanceolatum
C. Chacoense
Ember (C. Annuum???)
7 Pod/pot brown (C. Chinense)
Yellow bumpy (C. Chinense)
Piementa de Neyde (C. Sp.)
Tepin Guatemala (C. Annuum var. glabriusculum?)
Scotch bonnet chocolate (C. Chinense)
Yellow muchroom cap (C. Annuum)
Aji brazilian starfish (C. Baccatum)
Bellaforma (C. Chinense)





2013-01-11

Test av lite frön

Har sedan några veckor satt lite varierande frön i torvbricketter för att se lite hur de gror.
De flesta har gått relativt snabbt medans vissa inte har kommit upp än.

Har satt:
Rocoto roijo (C. Pubescense)
Tepin Guatemala (C. Annuum)
C. Chacoense
PI 433414 (C. Chacoense)
CAP 1478 (C. Praetermissum)
Piementa de Neyde (C. Sp.)
Scotch bonnet chocolate (C. Chinense)
7 Pot brown (C. Chinense)
Cribbean red habanero (C. Chinense)
Indisk chili som jag inte har en aning om vad det är för något.

Så vi får se vart det barkar iväg.

Funderar på att köpa en värmematta tills det är dags att så seriöst för säsongen, finns en vettig på Granngården.





2012-10-12

Patricias

Nu har förstq frukten på min Patricia/Ubatuba cambuchi börjat mogna så förhoppningsvis kan jag skörda den snart.

Published with Blogger-droid v2.0.6

2012-10-10

Dorset naga skördad och frön bytta

Då har jag skördat första frukten från min Dorset naga som står som testobjekt i en passiv hydrokruka. Har ytterligare två frukter på gång. Orsaken till så få frukter är nog att den blev sent sådd och har inte haft de lämpligaste förhållandena.

Har i helgen bytt frön med andra medlemmar i NSKC och då bytt till mig, PI 433414 (C. Chacoense), Scotch bonnet chocolate (C. Chinense), Piementa de Neyde (C. Sp.), Mushroom cap yellow (C. Annuum), Habanero lemon (C. Chinense), Brazilian starfish (C. Baccatum).

Har sen en liten tid tillbaks även fått frön till Tepin Guatemala samt kommer att få frön till C. Chacoense, C Eximium, Ulupica (C. Cardenasii var. Pendulum), Ember (C. ?) och CAP 220 ( C. Baccatum) och alla dessa är vilda sorter.

Planen är att nästa säsong blir till majoriteten vilda sorter.

Published with Blogger-droid v2.0.6

2012-09-22

In- och utflyttning

Har börjat flytta ut plantor ut till uteplatsen på baksidan nu, det började förra helgen med att jag flyttade ut Black scorpion tongue och Hot lemon för att de såg riktigt risiga ut.

Har sen en tid tillbaks haft ordentliga Tripsangrepp som är helt horribla, plantorna lever och ger frukt men plantorna blir bara sämre och sämre då bladen blir utsugna och till slut tappas...

Idag så ställde jag även ut Blondie och en Dorset Naga, trist men de kommer inte med frukt eller med mer frukt.

I slutet av sommaren så ledsnade jag på att en av Cajamarcaplantorna inte växte som den skulle och mådde inte bra pga. att den hade ordentligt med trips så den ställdes ut och den började frodas efter första chockenoch den har efter det frodats som bara den. Den har mycket blommknoppar som inte har slagit ut än.

Så nu fick den komma in och jag gjorde ordning ett fönster där den inte är i kontakt med någon av de tripsangripna plantorna, så nu får vi se hur lång tid det tar innan den får trips. Förhoppningsvis så kommer blommorna att slå ut och att ge frukt.

2012-09-07

Skördat Cajamarca

Nu börjar Cajamarcan (C. Chinense) att mogna klart och första frukten är skördad.

I övrigt så skördar jag regelbundet Kali mirch (C. Annuum), Numex twilight (C. Annuum), Numex bailey piquin (C. Annuum) och Black scorpion tongue (C. Annuum). Övriga sorter verkar mogna vad det lider.
Har även fått tag på fröer till Yellow bumpy (C. Chinense), Brown 7pod (C. Chinense), Piementa de neyde (C. Sp.) och CAP 1478 (C. Praetermissum). Förhoppningsvis kommer jag även snart att ha frön till Tepin Guatemala (C. Annuum var. Glab. ?) Så att jag inför nästa säsong har två vilda sorter.

Published with Blogger-droid v2.0.6