2013-01-16

Salpeter... ett rörigt ämne

I en längre tråd på nätet gällande salpeter så började jag gräva lite i den info jag kunde hitta kring salpeter.

Många (en hel del i alla fall) chiliodlare använder sig av en salpeterlösning för att underlätta groningen av frön som tar lite längre tid på sig att gro. Det man gör är att man blötlägger sina frön i några timmar i den salpeterlösningen man har gjort. Jag låter mina frön ligga i lösningen i ca. 4 timmar och jag har en lösning med 1,5 g salpeter till 1,5 dl vatten, att tillägga är att jag använder mig av salpeter köpt i vanlig livsmedelsbutik (finns på kryddavdelningen).

Vad är det man gör!? Förenklat så simulerar man att fröet passerar en fågels matsmältningssytem. Fåglar känner inte "Hettan" i munnen från capsaicinet som finns i chili, vilket gör att de äter frukterna/fröna och på så sätt senare sprider fröna. Om man läser "Seed starting guide" på thechiliman.org så refererar de det hela till "Chemical scarification" och det syftar till att mjuka upp fröets skal och även stimulera groning, de tar inte upp salpeter utan de använder sig av en metod baserat på te (de nämner även en metod med duvbajs...).

Patrik som har chilepeppar.blogspot.se nämner i ett inlägg från 2011 tre fördelar med att blötlägga fröna i salpeterlösning:
"1. Fröerna gror bättre
 2. Mögel dör vilket gör att fröet bättre klarar en lång groningsprocess utan mögla så lätt.
 3 Virusrensning. Dock långt från 100 %-igt. USDA rekomenderar en stark dos Natriumfosfat mot svåra virus men inte ens det är säkert!"
(http://chilepeppar.blogspot.se/2011/12/forgro-med-salpeter.html , 2011-12-11)

Förra året så hade jag svårt att gro ett gäng frön som ruttnade efter att ha legat för länge i jorden utan att gro och jag provade då att blötlägga dessa i salpeterlösning för att få dem att klara en längre groperiod och det fungerade.

På nätet finns det salpeter att köpa och det går att köpa salpeter i livsmedelsbutiken. Vissa använder sig av det ena och andra av det andra. Det dyker upp två olika typer av salpeter, Natriumnitrat (E251), (NaNO3) och Kaliumnitrat (E252), (KNO3). Min teori är att det man vill åt är nitratet och dess effekt på fröna och efter att   ha diskuterat det med en bekant som är kemist så kunde vi konstatera att det inte spelade någon större roll vilket salpeter man använde. Detta då man tog, något av de två salterna (ja, de är salter) och löste det i vatten så att det löstes i sina delar så får man fram det man är intresserad av i lösningen.

Läser man Tidskriften Odlaren (Nr. 5 1987 (ISSN 0349-7305) (http://www.vaxteko.nu/html/sll/forb_org_biol_odl/odlaren/ODN87-5/ODN87-5D.HTM)) så får man reda på att en låg till måttlig halt nitrat vi såning har en dvalbrytande effekt på fröet och nitrat skulle därmed kunna stimulera ett frö till att gro. Dock kan man även tolka att för höga halter av nitrat kan verka groningshämmande på fröet.

Summerar man det hela så skulle jag säga att det finns fördelar med att blötlägga sina chilifrön i salpeterlösning innan man sår dem och då framför allt chilifrön som behöver en längre groperiod.

Finner någon något som är fel eller konstigt så nämn det i kommentarerna så att jag kan korrigera detta.

Kommer kanske att uppdatera med flera poster om jag kommer över mer info i ämnet. Insåg när jag googlade runt att det fanns en hel del vetenskapliga artiklar rörande "nitrate effect on seed germination" och "birds effect on chilli seed germination" som verkade intressanta.

3 kommentarer:

  1. Tack för inlägget:) Det är ett ämne som verkligen diskuteras på olika chilepepparforum och sociala medier....Mycket intressant det där med tiden, kanske förklarar varför en del upplever att grobarheten försämras.
    Länkar till ditt inlägg när jag bloggar nästa gång, ser fram emot uppdateringar....
    Må så gott!

    SvaraRadera
  2. Glömde.....lagt till din blogg på min läslista och hoppas det är ok :)

    SvaraRadera
  3. Tack! Självklart får du lägga till bloggen på din läslista, jag är ju själv inne på din blogg och läser ;)

    SvaraRadera